Bilişsel Davranışçı Terapi
Corona - Pandemi, seçimler, deprem, kasvetli iklim tahminleri: birde üstüne üstelik enflasyon zirvede...
Bu zorlu zamanlarda, siz de hayatınızın daha telaşlı, belirsiz, çelişkili ve nihayetinde daha yorucu hale geldiğini hissediyor musunuz?
Dış ve iç talepler veya çatışmalar sizi çekiştiriyor ve size zihinsel ve duygusal olarak giderek daha fazla yük oluyor, sizi yoruyor mu?
Belki bir şekilde işler sizin için hala iyi gidiyor, ancak günlük hayatta geçim sağlamanın, profesyonel ve özel performans baskısını karşılamanın ve rahatlamanın giderek daha zor veya daha yorucu hale geldiğini fark ediyorsunuz!
Bazen profesyonellerden yardım almak iyi bir fikirdir - ya en baştan zarar görmemek için ya da zor aşamalardan olabildiğince çabuk çıkmak için!
Bilişsel Davranışçı Terapi
Bilişsel davranışçı terapi Ankara, olumsuz davranışların, duyguların veya düşüncelerin ortaya çıkma süreçlerine yönelik farkındalık oluşturmak, böylece bu olumsuzlukları gidermek için yapılan psikoterapi uygulamasıdır. Bilişsel davranışçı terapi psikanalitik terapi gibi uygulamalara kıyasla çok daha modern bir uygulamadır. Günümüzde madde bağımlılığından kaygı bozukluklarına, özgüven sorunlarından ilişki problemlerine kadar pek çok farklı sorunun giderilmesinde aktif olarak tercih edilmektedir.
Yazımızın devamında ‘’Bilişsel davranışçı terapi Ankara ne kadar sürer?’’, ‘’Bilişsel davranışçı terapinin faydaları nelerdir?’’, ‘’Bilişsel davranışçı terapinin avantajları nelerdir?’’ ve ‘’Bilişsel davranışçı terapi Ankara kaç seans sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara bilişsel davranışçı terapi uygulaması hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Bilişsel davranışçı terapi Ankara, bireyin sahip olduğu düşünce kalıpları, duygular ve sergilediği davranışlar arasında bir bağlam kurmak için yapılan psikoterapi uygulamasıdır. Bu uygulama sayesinde olumsuz düşünce ve duygu kalıpları belirlenebilir, bireyin bu kalıplar hakkında farkındalık edinmesi sağlanabilir. Böylece bahsi geçen kalıplara bağlı ortaya çıkan olumsuz durumlarla mücadele edilebilir. Bilişsel davranışçı terapi, diğer psikoterapi uygulamalarına kıyasla çok daha çözüm odaklıdır. Bu yüzden de genellikle daha kısa sürede sonuçlanır.
Bilişsel davranışçı terapi, düşünce kalıpları ile davranışlar arasındaki bağın düzenlenmesi ve bu otomatik düşüncelerin daha işlevsel düşünceler ile değiştirilebilmesi sonucunda davranış ve duygularda da etkisinin gözlemlenmesini hedeflemektedir. Bilişsel davranışçı terapi sayesinde kaygı sorunlarından depresyona, ilişki problemlerinden fobilere kadar pek çok soruna müdahale edilebilir. Bilişsel davranışçı terapi bireyin davranışlarının olumlu yönde değişmesine, bireyin duygusal rahatlama yaşamasına ve düşünce kalıplarının iyileştirilmesine yardımcı olur. Bilişsel davranışçı terapide, danışanın getirdiği probleme göre farklı teknikler uygulanarak ilerlenmektedir ve belirlenmektedir. Bu teknikler tamamen bireyin ihtiyaçlarına ve taleplerine özel olarak belirlenir.
Bilişsel davranışçı terapi madde bağımlılığı olan, kaygı problemleri yaşayan, depresyondan şikayetçi olan ve bipolar bozukluk gibi duygudurum sorunlarıyla mücadele eden danışanlar ile yapılabilir. Bununla birlikte ilişki sorunlarının giderilmesinde, iletişim problemlerini, öfke kontrol sorunlarının ve fobilerin ortadan kaldırılmasında da kullanılabilir.
Bilişsel davranışçı terapinin avantajları arasında şunlar yer almaktadır:
-
Bireyin, yaşamının geri kalanında farklı problemleri çözmek için de kullanabileceği bilişsel beceriler kazanmasını sağlar. Yani danışana kendi kendinin terapisti olmayı öğretir.
-
Bireyin kendi duyguları, düşüncüleri ve davranışları üzerine farkındalık kazanmasına yardımcı olur.
-
Bilişsel davranışçı terapi diğer ekollere göre daha kısa sürede sonuç vermektedir.
-
Çok daha çözüm odaklı bir psikoterapi uygulamasıdır.
-
Bilimsel, modern ve güvenilirdir. Bu yüzden de günümüzde en çok tercih edilen psikoterapi uygulamalarından biri haline gelmiştir.
-
Birey terapi sürecine aktif olarak katılır, böylece terapist ile sağlıklı iletişim kurma yollarını pratik olarak deneyimlemiş olur
Bilişsel davranışçı terapi genellikle 40 ila 60 dakika kadar süren seanslar halinde yapılmaktadır. Seans sayısı bireyin sahip olduğu soruna ve bu soruna karşı gösterdiği dirence bağlı olarak değişebilmektedir. Bu gibi konular hakkında danışan detaylı olarak bilgilendirilecektir.
Bilişsel davranışçı terapi, terapist ile danışanın katıldığı görüşmeler kapsamında yapılır. Bu görüşmeler kapsamında gerçekleştirilen yapıcı diyaloglar sayesinde bireyin kendi düşünce ve duygu kalıpları hakkında farkındalık edinmesi sağlanmaktadır. Terapi sürecinde kontrollü maruz bırakma, ev ödevleri, farkındalık egzersizleri ve benzer uygulamalar gerçekleştirilmektedir.
Ankara bilişsel davranışçı terapi fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre hastadan hastaya değişiklik gösterebilir.