Yaşlılarda Psikoz
Psikoz, etkilenen kişi tarafından her zaman bir sanrı olarak kolayca anlaşılamayan bir sanrı türüdür. Nasıl ortaya çıktıklarını anlamak için, etkilenen kişiler bazen üçüncü kişiler tarafından anlaşılması zor olan çok sıra dışı açıklamalar getirmektedir.
Bu tür bozuklukların asıl nedenleri gözler ve kulaklar gibi duyu organlarındaki bozukluklar olabileceği gibi metabolik bozukluklar veya ilaçlara karşı intolerans da olabilir. Beynin iltihaplı hastalıkları veya beyindeki dolaşım bozuklukları da olası nedenlerdir.
Yaşlılarda Psikoz
Psikoz, herhangi bir yaşta ortaya çıkabilen ve bireyin gerçeklik algısına zarar veren psikolojik rahatsızlıklara verilen genel isimdir. Genel olarak psikotik bozukluklar olarak bilinen bu rahatsızlıklar, bireyin gerçekliği algılama ve yorumlama işlevine ciddi ölçüde zarar verebilir. Bireyler buna bağlı olarak abartılı inanışlara ve zararlı düşüncelere sahip olabilir, psikoz atağının şiddetine göre kendilerine ve/veya çevrelerine zarar verebilecek davranışlarda bulunabilirler. Neyse ki günümüzde doğru yaklaşımlar ile psikotik bozuklukları kontrol altına almak ve bireyin işlevsel bir yaşam sürmesini sağlamak mümkündür.
Yazımızın devamında ‘’Yaşlılarda psikoz neden olur?’’, ‘’Yaşlılarda psikoz belirtileri nelerdir?’’, ‘’Yaşlılarda psikoz teşhisi nasıl konur?’’ ve ‘’Yaşlılarda psikoz tedavisi nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara yaşlılarda psikoz tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Yaşlılarda psikoz Ankara, bireyin gerçeklik algısının ciddi şekilde bozulması ile karakterize olan bir durumdur. Psikoz genellikle ilk olarak gençlik veya genç erişkinlik döneminde ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte bazen ilerleyen yaşlarda da görülmesi mümkündür. Psikozlu bireylerin gerçekliği algılama ve yorumlama yetileri bozulmuş olabilir. Buna bağlı olarak sanrılar ve halüsinasyonlar görüyor olabilirler. Yaşlılarda görülen psikozların yarısından fazlası ikincil yani sekonder psikoz olarak karşımıza çıkar. Genellikle de demans, deliryum ve Parkinson gibi hastalıklar nedeniyle görülürler.
Yaşlılarda psikoz nedenleri arasında şunlar yer alır:
-
Psikolojik rahatsızlıklar.
-
Çeşitli nörolojik hastalıklar.
-
Demans ve türleri gibi nörodejeneratif hastalıklar.
-
Şizofreni ve benzeri psikotik bozukluklar.
-
Madde bağımlılığı.
-
Aşırı stres.
-
Ciddi psikolojik travmalar.
-
Beyin tümörleri.
-
Parkinson hastalığı.
-
Kafa ve boyun bölgesine alınan ciddi darbeler, baş-boyun travmaları.
-
Genetik etmenler ve ailevi yatkınlık.
-
Bazı ilaçların düzenli ve uzun süreli olarak kullanılması veya ilaç istismarı.
Yaşlılarda psikoz nedenleri bu şekilde sıralanabilir. Psikoz atakları bu etmenlerden biri veya birden fazlası sebebiyle ortaya çıkabilir.
Yaşlılarda psikoz belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
-
Görsel, işitsel veya dokunsal halüsinasyonlar deneyimlemek.
-
Farklı inanışlara sahip olmak ve aksi kanıtlansa dahi bunları şiddetli bir şekilde savunmak.
-
Çeşitli duygulara normalden daha fazla tepki göstermek.
-
Kişisel bakımda aksaklar.
-
Aileden, arkadaşlardan ve sosyal çevreden uzaklaşmak; sosyal izolasyon.
-
Yabancıların yanında ciddi şekilde huzursuz hissetmek.
-
Aşırı şüpheci olmak, paranoyaklık.
Psikoz belirtileri bu şekilde sıralanabilir.
Psikotik nöbetler sırasında deneyimlenen iki temel belirti vardır. Bunlardan ilki halüsinasyonlardır. Bireyler psikotik nöbetler sırasında aslında var olmayan şeyler görebilir, başkalarının duymadığı sesler işitebilir ve hatta oldukça gerçekçi dokunsal halüsinasyonlar deneyimleyebilirler. Psikotik nöbetler sırasında ortaya çıkan bir diğer belirti ise sanrılardır. Birey deneyimlediği sanrılara bağlı olarak özel güçlerinin olduğunu, çok önemli birisi olduğunu, birilerinin onun peşinde olduğunu, dış güçlerin eylemlerini yönetmekte olduğunu vb. düşünebilir.
Demans psikoza neden olması mümkün olan bir hastalıktır. Demans hastalarının beyin hücrelerinde ciddi ölçüde yıpranma görülür. Buna bağlı olarak beyin hücreleri ölebilir ve bireyin bilişsel yetilerinde azalma meydana gelebilir. Elbette farklı faktörlerin de etkisiyle bu durum psikoza ve psikotik ataklara neden olabilir.
Yaşlılarda psikoz teşhisi sırasında, sorunun kesin olarak teşhis edilebilmesi için gelişmiş uygulamalara başvurulur. İlk olarak hastanın öyküsü alınır, daha sonra ise hastanın kullandığı ilaçlar incelenir ve madde istismarı gibi ihtimaller değerlendirilir. Daha sonra ise fiziksel muayeneler gerçekleştirilir. Bu süreçte kan testleri de yapılabilir. Teşhis konmadan önce MR çekilmesi gerektiğine de karar verilebilir. Tüm bu test ve uygulamalardan elde edilen veriler teşhis sürecinin sonunda detaylı olarak değerlendirilir ve psikoz tanısı konulur.
Yaşlılarda psikoz tedavisi farklı uygulamalar ile değişiklik gösterebilir. Süreç hastadan hastaya ve demansın şiddetine göre değişiklik gösterebilir. Bu tedavi süreci psikoterapinin yanı sıra ilaçlı tedaviler ile de desteklenmektedir. Yaşlılarda psikoz tedavisi kapsamında gerçekleştirilen psikoterapi uygulamaları ise hastanın ihtiyacı devam ettiği sürece sürdürülmektedir.
Yaşlılarda psikoz tedavisi kapsamında farklı uygulamalara başvurulabilir. Bu uygulamaların başında hastanın semptomlarını kontrol altına almak için gerçekleştirilen ilaç tedavileri yer almaktadır. Ancak çoğu zaman ilaç tedavilerine bilişsel davranışçı terapi gibi psikoterapi uygulamaları da eşlik etmektedir.
Ankara yaşlılarda psikoz tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre hastadan hastaya değişiklik gösterebilir.