google-site-verification=b3ISvb_t-XqIcNl3jNpM_q9s2GfP195rPPjLmANzHcc
top of page
Geriatrik Depresyon Mefküre Ülker Consulting.webp

Geriatrik Depresyon

65 yaş ve üzeri depresyon hastaları halk arasında yaşlılık depresyonu veya geriatrik depresyon olarak adlandırılır. Ancak bu isim altında bir tanı henüz mevcut değildir.

Demansın yanı sıra depresyon, yaşlılarda en sık görülen ruhsal hastalıktır. 75 yaşın üzerindeki insanların yaklaşık yüzde 7,2'si depresyondan muzdariptir.

Genellikle fiziksel hastalıklarla ilişkilendirilirken, genç insanlar örneğin işle ilgili sorunlara odaklanma eğilimindedir. Genel olarak, kadınlar bu hastalıktan ortalama olarak erkeklerden iki kat daha fazla etkilenmektedir.

Geriatrik Depresyon

Geriatrik depresyon, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan; yol açtığı yoğun mutsuzluk ve benzer şikayetler nedeniyle bireyin günlük yaşamını ve sağlığını olumsuz etkileyen bir duygudurum bozukluğudur. Geriatrik depresyon 65 yaşından büyük bireylerde en sık görülen psikolojik rahatsızlıklardan biridir. Zamanında müdahale edildiğinde bireyin bu rahatsızlıktan daha fazla zarar görmesi engellenebilir, bireyin günlük yaşamında daha fonksiyonel olması sağlanabilir ve depresyona bağlı ortaya çıkabilecek bazı riskler önlenebilir.

 

Yazımızın devamında ‘’Geriatrik depresyon nedenleri nelerdir?’’, ‘’Geriatrik depresyon belirtileri nelerdir?’’, ‘’Geriatrik depresyon tedavisi ne kadar sürer?’’ ve ‘’Geriatrik depresyon nasıl tedavi edilir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara geriatrik depresyon tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

 

 

 

Geriatrik depresyon, bireyin duygudurumunu etkileyen, kendisini sürekli mutsuz, motivasyonsuz ve umutsuz hissetmesine yol açan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık kendi başına veya farklı psikolojik rahatsızlıklara eşlik edecek şekilde meydana gelebilir. Geriatrik depresyonun şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Geriatrik depresyon günümüzde çeşitli psikoterapi ve ilaç tedavileri ile kontrol altına alınabilmekte ve tedavi edilebilmektedir.






 

Geriatrik depresyon nedenleri arasında şunlar yer alabilir:

  • İlerleyen yaşa bağlı olarak şiddetlenen hastalıklar.

  • Şeker hastalığına sahip olmak.

  • Kalp hastalıkları.

  • Tansiyon.

  • Kanser hastalıkları.

  • İlerleyen yaşa bağlı olarak sosyal yaşamın sınırlanması.

  • Günlük sorumlulukları gerçekleştirmekte zorluk çekmek, buna bağlı bireyde görülen psikolojik yıpranmalar.

  • Yakınlarına bağımlı hale gelmek.

  • Yakınlarından ayrılmak.

  • Sevilen bireyleri ve aile üyelerini kaybetmek.

  • Uygun koşullara sahip olmayan bir ortamda yaşamak.

 

Geriatrik depresyon nedenleri bu şekilde sıralanabilir. Geriatrik depresyon bu etmenlerin biri veya birden fazlası nedeniyle ortaya çıkabilir.

 

Geriatrik depresyon nadiren de olsa kendi kendine geçebilir. Bununla birlikte depresyonun kendi kendine geçmesi beklenmemelidir. Çünkü bu süreç boyunca depresyon hastası olan birey hem psikolojik hem de fiziksel olarak ciddi şekilde yıpranacaktır. Bu yüzden depresyon vakaları ihmal edilmemeli, tedavi uygulamaları aksatılmamalıdır.

 


Geriatrik depresyon son derece tehlikeli bir psikolojik rahatsızlıktır. Geriatrik depresyon nedeniyle bireyler sosyal yaşamlarından izole olabilir, kişisel bakımlarını aksatabilir ve çeşitli zararlı alışkanlıklar edinebilirler. Bu da hem bireyin kendisi hem de çevresi için olumsuz sorunlara neden olabilir. Bahsi geçen etmenlere ek olarak majör depresyon hastalarında kendi kendine zarar verme ve intihar riski de yüksektir. Üstelik yeme alışkanlıklarında ve uyku düzenindeki bu değişimler hastanın fizyolojik iyi oluşunu da etkileyebileceklerdir.

 

 

Geriatrik depresyon teşhisi sırasında farklı uygulamalara başvurulabilir. Bu teşhis, psikiyatri hekimleri tarafından konulur. Geriatrik depresyonun tanılama sürecinde Beck Depresyon Ünitesi kapsamında testler ve değerlendirme işlemleri gerçekleştirilebilir. Aynı şekilde hastanın şikayetleri dinlenebilir ve farklı testlerden elde edilen veriler de değerlendirilerek depresyon tanısı konulabilir.

Geriatrik depresyon tedavi süreci kişiye göre değişiklik göstermektedir. Tedavinin süresini etkileyen pek çok etmen vardır. Bu etmenler arasında bireyin tedaviye olan yanıtı, tedavi sırasında kullanılan yöntem ve depresyonun şiddeti yer almaktadır. Tedaviyi gerçekleştiren uzmanlar planlama sürecini tamamladıktan sonra tahmini tedavi süresi hakkında gerekli bilgilendirmeleri yapacaklardır.

Geriatrik depresyon tedavisi kapsamında farklı uygulamalara başvurulabilir. Hastanın şikayetlerini gidermek için ilaç tedavisine başlanabilir. Bu tedavi süreci, antidepresan ilaçlar ile desteklenebilir. Buna ek olarak psikoterapinin farklı uygulamaları sayesinde depresyonu tetikleyen etmenler belirlenebilir ve bu etmenleri gidermeye yönelik süreçler başlatılabilir. Geriatrik depresyon hastaları, eğer şikayetleri şiddetli ise, majör depresyon mevcutsa ve özellikle de intihar riski bulunuyorsa yatışları yapılarak da tedavi edilebilirler. Tedavi sürecinde, hasta ve ailesi süreç hakkında detaylı olarak bilgilendirilecektir.

Ankara geriatrik depresyon tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre hastadan hastaya değişiklik gösterebilir.

Geriatrik Depresyon Nedir?

Geriatrik Depresyon Neden Olur?

Geriatrik Depresyon Kendi Kendine Geçer Mi?

Geriatrik Depresyon Tehlikeli Mi?

Geriatrik Depresyon Teşhisi Nasıl Yapılır?

Geriatrik Depresyon Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Geriatrik Depresyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ankara Geriatrik Depresyon Tedavisi Fiyatları 2024

bottom of page