Yaşlılarda Travma Sonrası Stres Bozukluğu
Psikoz, etkilenen kişi tarafından her zaman bir sanrı olarak kolayca anlaşılamayan bir sanrı türüdür. Nasıl ortaya çıktıklarını anlamak için, etkilenen kişiler bazen üçüncü kişiler tarafından anlaşılması zor olan çok sıra dışı açıklamalar getirmektedir.
Bu tür bozuklukların asıl nedenleri gözler ve kulaklar gibi duyu organlarındaki bozukluklar olabileceği gibi metabolik bozukluklar veya ilaçlara karşı intolerans da olabilir. Beynin iltihaplı hastalıkları veya beyindeki dolaşım bozuklukları da olası nedenlerdir.
Yaşlılarda Travma Sonrası Stres Bozukluğu
Yaşlılarda travma sonrası stres bozukluğu Ankara, bireyin karşılaştığı travmatik olay sonucu yaşanılan psikolojik rahatsızlıktır. Post travmatik stres bozukluğu olarak da bilinen bu rahatsızlık aslında bir kaygı bozukluğu türüdür. Genellikle bireyin yoğun bir korku, dehşet hissi ve çaresizlik hissi ile karşılaştığı olaylar sonucu ortaya çıkmaktadır. Travma sonrası stres bozukluğu, yaşlılarda çeşitli sağlık sorunlarının teşhisi, yakın aile üyelerinin kaybına şahit olmak ve savaşlar gibi olaylar sonucu meydana gelebilmektedir.
Yazımızın devamında ‘’Yaşlılarda travma sonrası stres bozukluğu neden olur?’’, ‘’ Yaşlılarda travma sonrası stres bozukluğu tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’ Yaşlılarda travma sonrası stres bozukluğu tedavisi nasıl yapılır?’’ ve ‘’ Yaşlılarda travma sonrası stres bozukluğu belirtileri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara yaşlılarda travma sonrası stres bozukluğu tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Yaşlılarda travma sonrası stres bozukluğu, bireyin karşılaştığı travmatik olay sonucu gelişen anormal stres tepkisidir. Yaşlılarda travma sonrası stres bozukluğu çeşitli travmalar nedeniyle meydana gelebilir. Günümüzde bu sorunu tedavi etmek için psikoterapi uygulamalarına ve ilaç tedavilerine başvurmak mümkündür. Bu uygulamalar sayesinde bireyin zaman içerisinde kendisini daha iyi hissetmesi ve şikayetlerinden kurtulmasına yardımcı olunabilir.
Yaşlılarda travma sonrası stres bozukluğu nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:
-
Savaşlar ve güvenliği tehdit eden büyük ölçekli olaylar.
-
Bireyin yaşamını tehdit eden terör eylemleri.
-
Ciddi bir kaza geçirmiş olmak veya bireyin başka birinin bu kazayı geçirişine şahit olması.
-
Ciddi bir hastalık teşhisi konulmuş olması.
-
Bir aile üyesinin veya yakının kaybedilmesi.
-
Cinsel, sözel veya fiziksel istismar.
Bu gibi bireyi derinden sarsan olaylar, bireyin travma sonrası stres tepkisi vermesine neden olabilir.
Yaşlılarda travma sonrası stres bozukluğu belirtileri arasında şunlar yer alabilir:
-
Uykusuzluk, uyku düzeninde problemler.
-
Kabuslar görmek ve gece terörü yaşamak.
-
Küçük sesler karşısında dahi irkilmek.
-
Sürekli tetikte olmak.
-
Sürekli kendini huzursuz ve endişeli hissetmek.
-
Sürekli, kendisinin veya sevdiği birinin başına kötü bir şey gelecekmiş gibi düşünmek.
-
Çabuk sinirlenmek.
-
Bir anda çevreye karşı yabancılaşmak.
-
Travmatik olayı hatırlatan uyaranlardan; dolayısıyla da bazı mekanlardan, kişilerden veya aktivitelerden kaçınmak.
-
Travmatik olayla ilgili görüntüler görmek, olayı yeniden yaşamak.
-
Gelecekle ilgili plan yapmakta zorlanmak.
Yaşlılarda görülen travma sonrası stres bozukluğu belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Bu belirtiler travmatik olaydan hemen sonra da başlayabilir, olayı takip eden bir ay içerisinde de ortaya çıkabilirler.
Travma sonrası stres bozukluğu, her yaştan ve cinsiyetten bireyi etkileyebilen bir kaygı bozukluğu türüdür. Bununla birlikte bazı bireyler, risk grubundadırlar. Mesela askerlerde, polislerde, acil yardım görevlilerinde, itfaiye personellerinde ve arama kurtarma personellerinde travma sonrası stres bozukluğu görülme riski genel nüfusa kıyasla daha fazladır.
Doğru ve zamanında tedavi ile travma sonrası stres bozukluğunu tamamen kontrol altına almak, bireyin sorunsuz bir günlük yaşama sahip olmasını sağlamak ve zamanla travmanın birey üzerindeki olumsuz etkilerini neredeyse tamamen ortadan kaldırmak mümkündür.
Yaşlılarda travma sonrası stres bozukluğu son derece yaşam kalitesini düşüren bir psikolojik rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık bireyin aile üyeleriyle sorunlar yaşamasına, günlük yaşamını idame ettirmekte zorlanmasına, sosyal yaşamından soyutlanmasına ve daha pek çok ciddi soruna yol açabilir. Bu da bireyin sağlığını, günlük yaşamını ve yaşam kalitesini son derece olumsuz bir biçimde etkiler.
Travma sonrası stres bozukluğu tedavisinin olumlu etkileri genellikle birkaç ay içerisinde hissedilir boyutlara ulaşır. Bununla birlikte tedavi süreci hastadan hastaya değişkenlik gösterebilir.
Yaşlılarda travma sonrası stres bozukluğu genellikle eşzamanlı uygulanan yöntemler ile tedavi edilmektedir. Bu yöntemlerden ilki ilaç tedavisidir. Diğeri ise psikoterapi uygulamalarıdır. Travma sonrası stres bozukluğunun tedavi sürecinde başvurulan psikoterapi uygulamaları arasında bilişsel davranışçı terapi, psikodinamik psikoterapi ve psikanalitik terapi yer almaktadır.
Ankara yaşlılarda travma sonrası stres bozukluğu tedavisi fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir