Deliryum
Tedavisi
Deliryum", diğer şeylerin yanı sıra zamansal ve mekansal oryantasyon bozukluğu, kafa karışıklığı ve halüsinasyonlarla karakterize akut ancak geri dönüşümlü bir bilinç bozukluğunu tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
Uyku bozuklukları, titreme, anksiyete, çarpıntı ve ateş yükselmesi de meydana gelebilir. Deliryumun çok sayıda nedeni olabilir.
Deliryum
Deliryum Ankara, bireyin bilişsel yetilerine ve algılarına ani bir şekilde zarar veren, bunlar üzerinde ciddi değişimlere neden olan durumdur. Deliryum baş bölgesine alınan ciddi darbeler sonucu ortaya çıkabileceği gibi bazı kronik hastalıklar veya yoksunluk nöbeti gibi etmenler sonucu da meydana gelebilmektedir. Deliryum yaşayan bir birey halüsinasyonlar görebilir, sanrılar deneyimleyebilir ve gerçeklik algısı bozuk olabilir. Buna bağlı olarak düşüncelerinde, davranışlarında ve duygularında ciddi değişimler meydana gelebilir.
Yazımızın devamında ‘’Deliryum neden olur?’’, ‘’Deliryum belirtileri nelerdir?’’, ‘’Deliryum tedavisi ne kadar sürer?’’ ve ‘’Deliryum tedavisi nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara deliryum tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Deliryum, bireyin sağlıklı düşünmesine, çevresini ideal bir şekilde algılamasına ve olaylar karşısında normal tepkiler vermesine engel olan bir sağlık sorunudur. Deliryum aniden başlayan bir sorundur. Bu soruna bağlı olarak bireyin bilişsel yetilerinde ciddi bir işlev kaybı görülebilir. Bu yönüyle demansa benzese de demansın aksine bu işlev kaybı aniden gerçekleşir ve genellikle geçicidir. Deliryum sebebiyle deneyimlenen şikayetler genellikle saatler, bazen ise birkaç gün içerisinde geçer. Bununla birlikte bazı bireylerde deliryumun kronikleşmesi ve uzun süre devam etmesi de mümkündür.
Deliryuma yol açan nedenler arasında şunlar bulunmaktadır:
-
Ciddi baş ve boyun travmaları.
-
Tedavisi ihmal edilen ciddi enfeksiyonlar, septik şok.
-
Yüksek ateş.
-
İlaç zehirlenmesi.
-
İlaç istismarı.
-
Menenjit.
-
Epileptik nöbetler.
-
Elektrolit dengesizliği.
-
Ciddi vitamin eksikliği.
-
Madde kullanımı.
-
Alkol ve uyuşturucu madde yoksunluğu.
Bu gibi etmenler bireyin zihinsel işlevlerinde ani bir değişime neden olabilir. Buna bağlı olarak bireyin algısında ve davranışlarında son derece ciddi değişimler meydana gelebilir. Deliryuma neden olan etmen, deliryumun tedavi süreci için önemli olabilmektedir.
Deliryum belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
-
Zihinsel karışıklık.
-
Hafıza kaybı ve bellek ile ilgili sorunlar.
-
Dikkat eksikliği ve konsantrasyonda zorluk.
-
Uyku bozukluğu ve uyku sorunları.
-
Duygusal dalgalanmalar ve ani, şiddetli duygusal tepkiler.
-
Huzursuzluk hissi.
-
Halüsinasyonlar görmek, duymak veya deneyimlemek.
-
Ajite ruh hali.
-
Psikomotor bozukluklar.
-
Uyaranlara karşı aşırı duyarlılık.
-
Dalgınlık.
-
Konuşma ve kendini ifade etmekte zorluk çekmek.
-
Hezeyanlar ve sanrılar deneyimlemek.
Deliryum belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Bu belirtiler aniden ortaya çıkabilir ve akut olarak birkaç saat ile birkaç gün kadar devam edebilir. Bazı bireylerde deliryum kronikleşebilir ve haftalarca sürebilir. Deliryumda meydana gelen zihinsel değişimler aniden başlar. Demans gibi hastalıklarda da aynı zihinsel değişimler ve işlev sorunları görülebilir. Ancak bu değişimler çok daha yavaş bir şekilde gelişir.
Bu yüzden demans ile deliryum arasındaki farkı anlamak önemlidir. Demans hastalarında da farklı nedenlerden aniden deliryum gelişebilir.
Deliryum için risk grubunda olan bireyler arasında şunlar yer alır:
-
Endokrin hastalıkları ve nöroloji hastalıkları gibi kronik rahatsızlıklara sahip olan bireyler
-
Alkol ve madde bağımlısı olan bireyler
-
Bazı nöroloji ilaçlarını düzenli olarak kullanan bireyler
-
Epilepsi hastaları
-
Menenjit hastaları
-
Anemi hastaları
Deliryumun ortaya çıkma riski, bu gibi kişilerde genel nüfusa kıyasla daha fazladır.
Deliryum son derece tehlikeli bir sağlık sorunudur. Hem ortaya çıkma nedeni hem de kendisi çeşitli açılardan bireyin yaşamını tehdit edebilir. Deliryum yaşayan bireyler gerçeklik algılarını kaybederler ve karar verme mekanizmaları ciddi ölçüde zarar görür. Buna bağlı olarak kendilerine ve çevrelerindeki kişilere zarar verebilirler. Bu yüzden deliryum ihmal edilmemelidir.
Tedavi edilmeyen deliryum vakalarında, birey hem psikolojik olarak hem de bedensel olarak ciddi ölçüde zarar görür. Eğer tedavi gerektiği şekilde, erkenden yapılmadığı takdirde bireyin hayatını kaybetme riski ortaya çıkabilir. İdeal bir şekilde tedavi edilmeyen deliryum kronik bir hale de gelebilmektedir.
Deliryum tedavisi süresi genellikle hastalığın ortaya çıkış nedenine bağlı olarak değişmektedir. Deliryuma yol açan etmenin ortadan kaldırılması ile birlikte bireyin şikayetleri zamanla kaybolur. Ancak yine de bireyin bilişsel faaliyetlerini desteklemek için uzun süre devam eden uygulamalara başvurulmaktadır.
Deliryumun tedavisi, deliryuma yol açan etmene yöneliktir. Bu etmenin giderilmesi ile birlikte bireyin deliryuma bağlı deneyimlediği şikayetler de kaybolur. Deliryum tedavisinde bireyin bilişsel işlevselliğinin yeniden ideal seviyelere taşınması için bilişsel stimülasyon gibi özel uygulamalara da başvurulabilmektedir. Konu hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Bilişsel Stimülasyon isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Ankara deliryum tedavisi fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre hastadan hastaya değişiklik gösterebilir.