Yaşlılarda Kaygı Bozuklukları
Yaşlılar yaygın anksiyete bozukluğu, sosyal anksiyete bozukluğu, panik bozukluk ve fobiler gibi çeşitli anksiyete bozukluklarından muzdarip olabilirler. Uyku sorunları, artan sinirlilik, fiziksel şikayetler ve sosyal geri çekilme anksiyete bozukluklarına işaret edebilecek belirtiler arasındadır.
Yaşlılarda kaygı bozuklukları tedavisi, kaygı bozukluğunun türüne ve şiddetine göre değişiklik gösterebilir. Bu yüzden kaygı bozukluğu tedavisinin ilk aşamasında kaygı bozukluğunun türünü, ilerleme durumunu ve nedenlerini incelemeye yönelik çeşitli uygulamalar gerçekleştirilir.
Yaşlılarda Kaygı Bozuklukları
Yaşlılarda kaygı bozuklukları Ankara, farklı türleri olan ve kontrol altına alınamayan kaygının yol açtığı ve çeşitli koşullar altında bireyin günlük yaşamını etkilemesine sebep olan bozukluklardır. Kaygı bozukluklarının pek çok türü vardır. Bunlar farklı nedenlerden meydana gelebilir ve türlerine göre bireyde farklı şiddetlerde şikayetlere neden olabilirler.
Yazımızın devamında ‘’Yaşlılarda kaygı bozuklukları nasıl tedavi edilir?’’, ‘’Yaşlılarda kaygı bozuklukları nasıl teşhis edilir?’’, ‘’Yaşlılarda kaygı bozukluğu belirtileri nelerdir?’’ ve ‘’Yaşlılarda kaygı bozukluğu nedenleri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara yaşlılarda kaygı bozuklukları hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Yaşlılarda kaygı bozuklukları, bireyin ideal olmayan durumlar ve olaylar karşısında stres tepkisi vermesine, dolayısıyla da bunlara karşı yoğun bir anksiyete belirtileri hissetmesine yol açan bozukluklardır. Kaygı bozukluklarının bazıları şu şekilde sıralanabilir:
-
Panik bozukluk ve panik ataklar.
-
Yaygın kaygı bozukluğu.
-
Obsesif kompulsif bozukluk.
-
Sosyal kaygı.
-
Agorafobi.
-
Ayrılma anksiyetesi.
-
Selektif mutizm.
Yaşlılarda görülen kaygı bozukluğu türlerine örnek olarak bunlar verilebilir.
Yaşlılarda kaygı bozukluğu nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:
-
Değişen yaşam tarzlarına adapte olamamak.
-
Sosyal çevreye ve dünyanın geri kalanına karşı yabancılaşmak.
-
Aile üyelerinden uzaklaşmak.
-
Geriatrik depresyon.
-
Aile üyelerinin kaybedilmesi.
-
Arkadaşlarda, aile üyelerinde veya bireyin kendisinde ciddi hastalıklar görülmesi.
-
İlerleyen yaşa bağlı meydana gelen fiziksel, bilinçsel ve psikolojik değişimler.
Yaşlılarda kaygı bozukluğu nedenleri bu şekilde sıralanabilir. Kaygı bozuklukları, türlerine ve şiddetlerine göre bu etmenlerden biri veya birden fazlası sebebiyle ortaya çıkabilirler.
Yaşlılarda kaygı bozuklukları belirtileri arasında şunlar yer alır:
-
Sürekli kaygı ve endişe hissi duymak.
-
Her an kötü bir şey olacakmış gibi hissetmek.
-
Başına bir şey gelmesinden, sağlığının kötüye gitmesinden veya akıl sağlığını kaybetmekten korkmak.
-
Dikkat dağınıklığı ve bilinç bulanıklığı yaşamak.
-
Kaygı bozukluğuna depresyonun eşlik ettiği durumlarda yoğun mutsuzluk, çaresizlik ve umutsuzluk hissi yaşamak ve özgüven düşüklüğü ve sosyal yaşamdan soyutlanmak.
-
Çeşitli saplantılı düşüncelere ve bunlara bağlı olarak tekrar eden zorlantılara sahip olmak.
-
Panik atak geçirmek.
-
Öfke nöbetleri geçirmek.
-
Kabus görmek ve uyku düzenin bozulması.
-
Geçmişe dair flashbackler deneyimlemek. Bu flasbackleri tetikleyen olaylardan veya durumlardan sakınmak için sosyal yaşamdan izole olmak.
Yaşlılarda kaybı bozuklukları belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Bahsi geçen belirtiler, kaygı bozukluğunun türüne ve şiddetine göre değişiklik gösterebilir.
Zamanında ve gerektiği gibi tedavi edilmeyen, ihmal edilen kaygı bozuklukları bireyin yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşürebilirler. Bireyin yaşadığı sorunlar aile üyeleri ile olan ilişkilerini de etkilemeye başlayabilir ve bireyi çok daha ciddi sorunlar karşısında savunmasız bırakabilir. Bu yüzden yaşlılarda kaygı bozuklukları kesinlikle ihmal edilmemelidirler.
Yaşlılarda kaygı bozuklukları genellikle bireyin yaşamını tehdit edecek ölçüde tehlikeli sorunlar değillerdir. Bununla birlikte yol açtıkları olumsuz psikolojik ve bedensel tablo bireyin ciddi ölçüde yıpranmasına sebep olabilir.
Yaşlılarda kaygı bozukluklarının teşhis sürecinde uzman ile danışan detaylı bir görüşme gerçekleştirir. Bu görüşme sırasında uzman, danışanın şikayetlerini dinler. Daha sonra ise birtakım test ve değerlendirme uygulamalarından faydalanarak danışanın psikolojik durumunu inceler. En son ise bahsi geçen uygulamalardan elde ettiği verileri değerlendirir ve teşhis sürecini tamamlar.
Yaşlılarda kaygı bozuklukları tedavisi kapsamında gerçekleştirilen ilaç tedavilerinin süresi birkaç aydan birkaç yıla kadar değişiklik gösterebilir. Psikoterapi uygulamaları da benzer sürelerde tamamlanabilmektedir. Bazı durumlarda hastanın yaşam kalitesinin korunabilmesi için hem psikoterapi uygulamalarının hem de ilaç tedavisinin devam etmesi gerekebilir.
Yaşlılarda kaygı bozuklukları tedavisi, kaygı bozukluğunun türüne ve şiddetine göre değişiklik gösterebilir. Bu yüzden kaygı bozukluğu tedavisinin ilk aşamasında kaygı bozukluğunun türünü, ilerleme durumunu ve nedenlerini incelemeye yönelik çeşitli uygulamalar gerçekleştirilir. Tedavi sürecinde şikayetlerin kontrol altına alınabilmesi için psikiyatrist hekim tarafından hastaya çeşitli ilaçlar reçete edilebilir. Bunlara ek olarak bilişsel davranışçı terapi ve psikodinamik terapi gibi uygulamalar ile kaygı bozukluğunu gidermeye yönelik çalışmalar yapabilir.
Ankara yaşlılarda kaygı bozuklukları tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.