top of page
Yazarın fotoğrafıMefküre Ülker M. Sc.

Sosyal İlişkiler & Demans

Sosyal temas da beynin uyarılmasına yardımcı olur. Önemli olan arkadaşlarınızla birlikte yürüyüşe çıkmanız ya da bir kahve içmeniz değil, başka insanlarla sık sık sosyalleşmeniz ve bu temaslardan keyif almanızdır. “Kullan ya da kaybet” sloganını temel alırsak, beyninizi ne kadar sık uyarır ve zorlarsanız sizin için o kadar faydalı olacaktır.


Sosyal İlişkiler ve Demans

Arkadaşlarla ve aileyle buluşmak, sosyalleşmek ve sosyal olarak aktif olmak, kendini iyi hissetme ve zihinsel performans üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Sosyal olarak aktif olan ve kendilerini grubun bir parçası olarak hisseden kişiler zihinsel olarak daha uzun süre zinde kalmakta ve depresyon riski daha az görülmektedir. Hem izolasyon hem de depresyon, Alzheimer ve diğer demans türleri için risk faktörleri olarak kabul edilmektedir.


Sosyal ilişkilerini sürdürenler, yalnızca yaşamdan aldıkları keyfi artırmakla kalmaz, aynı zamanda demans riskini de azaltırlar.

 

Birlikte Bir Şeyler Yapın


  • Ailenizle, arkadaşlarınızla ve tanıdıklarınızla mümkün olduğunca sık sosyalleşin.

  • Örneğin bir jimnastik kulübü, yürüyüş grubu veya koroya katılmak ya da sadece bir fincan kahve içmek için düzenli olarak diğer insanlarla bir araya gelin.

  • İlginizi çeken gönüllü işler yapın ve diğer insanlarla sosyalleşin.


İşitme engeli olan kişiler başkalarıyla sosyalleşmekte zorlanır. İşitme kaybı aynı zamanda demans için de bir risk faktörüdür. Bu nedenle yeni başlayan bir işitme kaybını mümkün olduğunca erken tedavi ettirmelisiniz.

Comments


bottom of page